woensdag 22 oktober 2014

Prodan: 'Rusland wil winterakkoord niet vastleggen'

Het belangrijkste struikelblok bij de onderhandelingen over het 'winterakkoord' is dat Oekraïne het zwart-op-wit wil hebben dat Rusland tot eind maart aardgas levert voor 385 dollar per duizend kubieke meter. Het Kremlin vindt echter dat een eigen kabinetsbesluit voldoende moet zijn. "Gazprom weigert een juridisch waterdicht contract met Naftogaz te sluiten'', legt de Oekraïense minister Joeri Prodan van Energie en Kolen uit waar het gisteren in Brussel op vastliep.

Prodan's Russische ambtgenoot Alexander Novak vindt het volstrekt onnodig dat Gazprom en Naftogaz een leveringscontract sluiten, waarin onomstotelijk wordt verklaard dat de prijs zes maanden lang op 385 dollar komt te liggen.

Beide staatsenergiebedrijven betwisten nog altijd de juistheid van de gasprijs zoals Gazprom die sinds januari 2009 hanteert ten opzichte van Naftogaz. Van Oekraïense zijde wordt gevreesd dat de Russische president Vladimir Poetin de beloofde korting weer intrekt als de gang van zaken in Oekraïne hem niet aan staat. Dat gebeurde begin dit jaar ook al toen president Viktor Janoekovitsj werd afgezet.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: