maandag 16 mei 2016

Video: 's werelds grootste vliegtuig zorgt voor opwinding in Perth

Duizenden toeschouwers waren er gisteren getuige van dat het grootste vliegtuig ter wereld landde op Perth Airport in Australië. De An-225 Mriya van de Oekraïense vliegtuigbouwer Antonov zorgde voor verkeersopstoppingen en zelfs kilometers lange files door nieuwsgierige vliegtuigspotters. Ze moesten overigens wel geduld hebben, want de An-225 landde twee uur later dan gepland.

Het enorme vliegtuig vertrok woensdag uit Praag met aan boord een 117 ton wegende generator voor een Australisch bedrijf. Het vliegtuig vertrekt morgen weer uit Perth. De An-225 heeft zelf een vleugelomvang van tweemaal een Boeing 747. Het vliegtuig koos in 1988 voor het eerst het luchtruim.

''Ik kan me niet herinneren dat we ooit zo'n oploop hebben gehad in Perth. Het lijkt hier wel het Woodstock van de vliegwereld'', zei verslaggever Brandan Foster over de chaos rond het vliegveld. Er zouden zo'n 15.000 kijkers zijn toegestroomd die een plek vonden langs de hekken. Op de luchthaven zelf waren nog eens duizenden aanwezig.

''De omvang van de An-225 is werkelijk adembenemend'', constateerde public relationsmananger Fiona Lander van Perth Airport onder de indruk. Het vliegveld kreeg voor het laatst te maken met een enorme toestroom van kijkers in de jaren '80 toen een Concorde in Perth arriveerde.

Bronnen: Unian, Kanal 5, YouTube

Geen opmerkingen: