vrijdag 13 mei 2016

Jamala haalt met '1944' finale van songfestival


Zangeres Jamala heeft gisteravond de finale gehaald van het Eurovisiesongfestival met '1944', over haar grootmoeder Nazilkhan die met haar vier zoons en dochter op last van Sovjetleider Josef Stalin in 1944 werd gedeporteerd vanaf de Krim. Naar schatting 240.000 Krimtataren werden weggevoerd naar Centraal-Azië; duizenden overleefden de ontberingen onderweg niet. Jamala's grootmoeder keerde na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie terug naar de Krim. Eén van de kinderen overleefde het echter niet.

Het lied '1944' is omstreden. Dat wil zeggen: Rusland heeft bezwaar gemaakt, maar geen gelijk gekregen van de organisatie van het songfestival. Wel is de vlag van de Krimtataren verboden in de Globe Arena in het Zweedse Stockholm. De songtekst is deels in het Oekraïens, deels in het Krimtataars.

Overigens is de tekst buitengewoon actueel. Niet alleen vanwege de annexatie van de Krim door Rusland, inmiddels twee jaar geleden, maar ook omdat de Krimtataren opnieuw worden vervolgd. De Mejis, het parlement van de Krimtataren, is door de Russische autoriteiten verboden omdat het een 'terroristische organisatie' zou zijn.

De media van de Krimtataren zijn verboden of het werken wordt ze bemoeilijkt, al enkele vrijdagen achtereen doet de politie invallen in moskeeën tijdens het vrijdagggebed, zogenaamd om terroristen op te sporen. Leiders van de Krimtataren worden gearresteerd, zoals gisteren nog Ilmi Oemarov overkwam. Eveneens gisteren werd de toegang vanaf de Krim tot de website Krim Realii van Radio Liberty gebokkeerd

Bronnen: Wikipedia, lyricstranslate.com 

1944

When strangers are coming...
They come to your house,
They kill you all
and say,
We’re not guilty
not guilty

Where is your mind?
Humanity cries.
You think you are gods.
But everyone dies.
Don't swallow my soul.
Our souls

Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım

We could build a future
Where people are free
to live and love.
The happiest time.
Where is your heart?
Humanity rise.

You think you are gods
But everyone dies.
Don't swallow my soul.
Our souls

Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
vatanima toyalmadim

Geen opmerkingen: