dinsdag 24 mei 2016

'Verhogen pensioenleeftijd voorlopig niet op agenda'

Er wordt voorlopig niet meer gesproken over verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Volgens vicepremier Pavlo Rozenko heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dit als eis laten vallen. De Oekraïners gaan nog altijd met 60 jaar met pensioen, terwijl elders 65 tot zelfs 67 jaar wordt aangehouden als pensioenleeftijd.

Rozenko meent dat er andere manieren zijn om de kas van het Staatspensioenfonds te vullen. Dat is hard nodig, want het tekort bij het Staatspensioenfonds stijgt van 80 miljard hrivna (2,8 miljard euro) in 2015 dit jaar mogelijk naar 145 miljard hrivna (5,2 miljard euro). Helaas vermeldt Rozenko er niet bij hoe hij dat wil aanpakken.

Het fors gegroeide tekort wordt veroorzaakt door een daling van de pensioenpremies dit jaar, waardoor de dekking ten opzichte van de uitkeringen van 38 naar 22 procent ging. Die ingreep deed het kabinet-Jatsenjoek om de zwarte economie te verminderen. Premieverhoging ligt voor de hand, evenals het verhogen van de pensioenleeftijd.

Het verlagen van de pensioenen is een andere mogelijkheid, al moet worden aangetekend dat het nu al bepaald geen vetpot is. Het gemiddelde pensioen bedraagt 1.700 hrivna (62,28 euro). Het aanpakken van de zwarte economie, uitbetaling van loon buiten de belastingen om, lijkt nog de meeste zoden aan de dijk te zetten. Die zwarte economie bedraagt naar schatting 45 procent van de totale Oekraïense economie.

Bronnen: Censor.net, Ukraine Business Online

Geen opmerkingen: