maandag 30 mei 2016

'Dit jaar al 42 soldaten gedood, 350 gewond geraakt'

Sinds begin dit jaar zijn al 42 Oekraïense soldaten gesneuveld in de Donbas. Dat heeft plaatsvervangend secretaris Michailo Koval van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad vanmiddag gezegd op een bijeenkomst van parlementsleden uit Litouwen, Polen en uit eigen land. Volgens Koval zijn in de afgelopen maanden 350 soldaten gewond geraakt, terwijl 6.380 aanvallen van de pro-Russische rebellen zijn geregistreerd.

Koval hield zijn gehoor voor dat pogingen vanuit Europa om met Rusland tot een vergelijk te komen in plaats van strengere sancties op te leggen er alleen maar hebben gezorgd voor groeiende aantallen slachtoffers onder militairen en burgers. "Ook is de kans op een totale oorlog in Europa er alleen maar door toegenomen'', aldus Koval.

Hij constateerde dat ''de rebellen en hun Russische meesters'' in de afgelopen twee jaar al de levens van 10.000 Oekraïners op hun geweten hebben. Ook zijn er zeker 20.000 gewonden en hebben 2 miljoen Oekraïners huis en haard moeten verlaten vanwege het oorlogsgeweld. Rusland heeft volgens Koval de provincies Donetsk en Loehansk ''tot een oefenterrein gemaakt met een enorme omvang voor het ontwikkelen van nieuwe tactieken in de oorlogsvoering en het testen van geavanceerde wapens''.

Er zouden nu onder meer vijftien Russische tactische bataljons in de bezette Oekraïense gebieden gestationeerd zijn. Koval pleite voor strengere sancties tegen Rusland, omdat het in de Donbas gaat om ''buitenlandse agressie en geen burgeroorlog''.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: