vrijdag 20 mei 2016

Aardgasssubsidies kostten jaarlijks 1 miljard dollar

Het kunstmatig laag houden van de aardgasprijs voor de huishoudens heeft de Oekraïense overheid handenvol geld gekost. Premier Volodimir Hrojsman zei bij de presentatie van het actieplan van zijn kabinet voor de rest van dit jaar dat de overheidssubsidies jaarlijks minstens 1 miljard dollar (891 miljoen euro) hebben bedragen.

Sinds het land onafhankelijk werd in 1991 zou het gaan om in totaal zo'n 53 miljard dollar (47,2 miljard euro). De overheid nam zo'n 40 procent van de werkelijke kosten voor haar rekening om de huishoudens te ontzien. Volgens de premier was het een bodemloze put. Op aandringen van het IMF is stapsgewijs een einde gemaakt aan deze situatie.

De laatste stap is op 1 juni. Vanaf dan moeten de huishoudens het volle pond betalen voor hun aardgas. De armste huishoudens krijgen een tegemoetkoming in de fors hogere kosten voor energie. De Oekraïense regering stelt nu de aardgasprijs vast, die wordt gekoppeld aan de wereldmarkt. Daarmee moet de corruptie in de gashandel een halt zijn toegeroepen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: