zondag 22 mei 2016

Porosjenko wil haast met gewapende OVSE-missie

President Petro Porosjenko heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel aangespoord om haast te maken met het nemen van een besluit over het al dan niet sturen van een gewapende missie van de OVSE naar Oost-Oekraïne. Het voorzitterschap van de OVSE is momenteel in Duitse handen. Porosjenko sprak er overigens niet alleen met Merkel over, maar ook met de Franse president Francois Hollande. Het drietal voerde een gezamenlijk telefoongesprek.

Het garanderen van de veiligheid wordt door alle drie gezien als de belangrijke voorwaarde om tot een politieke oplossing van het conflict in de Donbas te komen. Daarvoor is het nodig dat de strijdende partijen zich aan het staakt-het-vuren houden, zoals is afgesproken in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Ook moeten de - ongewapende - waarnemers van de OVSE overal toegang krijgen.

Volgens Porosjenko kan dat alleen bereikt worden met een politiemissie. Eerder al liep een poging om dat via de Verenigde Naties te bereiken stuk op een veto van Rusland in de Veiligheidsraad. Sindsdien probeert de Oekraïense president dat voor elkaar te krijgen via de OVSE, maar ook daar wordt niet al te happig gereageerd. Eind april was Porosjenko nog optimistisch, maar nu dus vooral ongeduldig.

Volgens Alexander Hug, de plaatsvervangend leider van de OVSE-missie in de Donbas, is de instemming vereist van alle lidstaten van de verdragsorganisatie.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: