De Krimtataren herdenken vandaag het begin van de deportatie die op 18 mei 1944 begon op last van Sovjetleider Josef Stalin die vond dat ze veel te positief tegenover de Duitse bezetters hadden gestaan. Ze werden beschuldigd van collaboratie, hoewel ook veel Krimtataren met het Rode Leger tegen de Duitsers hebben gevochten. De deportatie begon op die 18e mei 's ochtends om drie uur en duurde tot begin juni. De grootste aantallen werden weggevoerd in de eerste drie dagen. De geheime politie NKVD zette 30.000 manschappen in om de Krimtataren weg te voeren.
De cijfers over het aantal mensen dat is weggevoerd van het schiereiland lopen uiteen. Officieel zijn het er 183.144, maar algemeen wordt aangenomen dat het er ruim 230.000 zijn geweest die naar Centraal-Azië werden gevoerd, met name naar Oezbekistan. Veel konden ze niet meenemen, want ze kregen slechts 30 minuten de tijd om zich voor te bereiden op hun gedwongen vertrek. Overigens werden niet alleen Krimtataren weggevoerd, maar ook kleinere aantallen etnische Grieken en Bulgaren.
Het gebrek aan goede huisvesting en voedsel, maar zeker het uitbreken van besmettelijke ziektes zorgde er voor dat veel mensen in den vreemde stierven. In de jaren '60 wees eigen onderzoek van de Krimtataren uit dat tussen 1 juli 1944 en 1 januari 1947 maar liefst 109.956 mensen om het leven kwamen door verhongering en ziektes. Dat is 46,2 procent van alle gedeporteerden.
Alleen al tussen mei en november 1944 kwamen 10.105 Krimtataren om door honger in Oezbekistin (9 procent van de gedeporteerden daar). Bijna 30.000 mensen (20 procent) stierven in de eerste anderhalf jaar volgens informatie van de geheime politie van de Sovjets. Gebleken is ook dat veel Krimtataren dwangarbeid moesten verrichten in de Goelag.
Bronnen: Euromaidan Press, Censor.net
Geen opmerkingen:
Een reactie posten