woensdag 25 mei 2016

Porosjenko benoemt Savtsjenko tot Held van Oekraïne

Bron: uacrisis
De terugkeer van Nadia Savtsjenko inspireerde president Petro Porosjenko tot de belofte dat ''we er voor zullen zorgen dat we de Krim en de Donbas weer in handen krijgen, zoals we er in zijn geslaagd om Nadia thuis te krijgen''. Hij zei dit tijdens de officiële ontvangst van de zojuist uit Rusland weergekeerde Savtsjenko. De 34-jarige Oekraïense werd door hem onderscheiden als Held van Oekraïne en ze kreeg de Gouden Eremedaille uitgereikt.

Porosjenko dankte onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Francois Hollande, de Amerikaanse president Barack Obama en de EU-leiders die zich allemaal hebben ingespannen om Savtsjenko vrij te krijgen. De president zei ook dat gehoopt wordt dat ook andere Oekraïense gevangenen in Rusland over niet al te lange tijd worden vrijgelaten.

Savtsjenko arriveerde vanmiddag blootsvoets op het vliegveld Borispil omdat zij de Oekraïense grond wilde voelen. De Russische president Vladimir Poetin verleende haar vandaag gratie, zodat ze de 22 jaar gevangenisstraf niet uit hoeft te zitten in eigen land, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Ook de twee Russische soldaten, beiden van de militaire inlichtingendienst, waarmee ze is geruild kregen al gratie van de Oekraïense president.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: