zondag 22 mei 2016

Oekraïne stelt veel eisen aan verkiezingen Donbas

De kans dat dit jaar lokale verkiezingen in de bezette gebieden van de provincies Donetsk en Loehansk worden gehouden, is niet erg groot. Tot deze conclusie komt adjunct-hoofdredacteur Serhii Rachmanin van ZN. Er zijn simpelweg teveel voorwaarden waaraan voldaan moet worden door de separatisten en daarmee gaat Rusland volgens Rachmanin nooit akkoord. ''Het wachten is nu op nieuwe omtrekkende bewegingen en compromissen.''

De Oekraïense afvaardiging zou in Minsk hebben geëist dat er gedurende tenminste een maand geen enkel schot meer wordt afgevuurd door de pro-Russische rebellen, terwijl de OVSE tot in alle uithoeken ongehinderde toegang krijgt. Er moet ook een 24-uurs toezicht komen over dat deel van de grens met Rusland waarover Oekraïne nu geen controle heeft. Er zijn negen hot spots benoemd waar de OVSE waarnemers zou moeten posteren.

Een gewapende politiemissie van de OVSE moet voor, tijdens en na lokale verkiezingen toezicht houden. De bevoegdheden van deze missie moeten duidelijk omschreven zijn en aan weerskanten van de huidige frontlijn moeten gelden. Ongehinderde toegang tot het hele gebied moet vooraf door de separatisten worden gegarandeerd.

Alle zware wapens en voertuigen moeten worden weggehaald van de frontlijn en naar vooraf bepaalde plekken worden gebracht waar de OVSE toezicht houdt. Dat zou ook gelden voor wapens die terug gaan naar Rusland.

Komt het tot verkiezingen, dan moeten ook alle vluchtelingen zowel actief als passief stemrecht krijgen, zonder dat daar door de separatisten beperkingen aan worden verbonden. Oekraïense politieke partijen krijgen zonder meer het recht om mee te doen aan de verkiezingen, terwijl de Oekraïense media ongehinderd verslag moeten kunnen doen.

De Centrale Kiesraad van Oekraïne krijgt een sleutelrol bij het organiseren van de verkiezingen. Alle niet rechtmatig gekozen bestuurders in de door de separatisten beheerste gebieden moeten het veld ruimen.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: