dinsdag 24 mei 2016

Topoverleg over Donbas en Krim blijft bij uitwisseling standpunten

De leiders van Rusland, Frankrijk, Duitsland en Oekraïne hebben telefonisch overleg gevoerd over het oplossen van het conflict in Oost-Oekraïne. Volgens een verklaring van het Kremlin hebben ze gesproken over het belang van het naleven van het staakt-het-vuren en het efficiënter maken van de waarnemersmissie van de OVSE, meldt persbureau AP.

De Russische president Vladimir Poetin, de Franse president Francois Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Oekraïense president Petro Porosjenko spraken over het uitbreiden van de bevoegdheden van de OVSE-missie. Duitsland is momenteel voorzitter van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Porosjenko drong afgelopen zaterdag in een gesprek met Merkel en Hollande aan op ruimere bevoegdheden van de OVSE in het oosten van het land, waar nog steeds incidenten zijn tussen Oekraïne en separatisten. De president wil veilige lokale verkiezingen kunnen houden en dringt aan op een gewapende missie. Het is maar de vraag of die verkiezingen er dit jaar nog komen.

Volgens het Oekraïense persagentschap zou Porosjenko speciale aandacht hebben gevraagd voor de al maanden voortdurende beschietingen van Avdiivka. Hij vroeg ook om een spoedige vrijlating van Oekraïense gevangenen in Rusland, in het bijzonder van Nadia Savtsjenko, Hennaid Afanasjev en Joeri Solosjenko. Porosjenko zou verder zijn verontwaardiging hebben uitgesproken voor de voortdurende schendingen van de rechten van de Krimtataren door Rusland.

Bronnen: NOS, Unian

Geen opmerkingen: