zaterdag 27 september 2014

Verschillende interpretaties van gasakkoord

Europees commissaris Günther Oettinger en de Russische minister Alexander Novak van Energie houden er een andere visie op na op het gisteren in Berlijn bereikte principe-akkoord ten aanzien van het gasconflict. Dat zegt energieminister Joeri Prodan. Oekraïne moet volgens dit akkoord, dat nog door beide regeringen goedgekeurd dient te worden, voor het einde van het jaar 3,1 miljard dollar aan achterstallige betalingen aan Rusland voldoen.

Dat is de visie van Oettinger en Novak, maar Prodan kijkt er anders naar. Hij vindt dat Rusland nog 6 miljard dollar schuldig is aan zijn land, omdat het een veel te hoge gasprijs heeft gerekend. Hij vindt dan ook niet dat Oekraïne over de afgelopen winter nog moet betalen, maar dat de overeen gekomen 3,1 miljard dollar bedoeld is als vooruitbetaling voor de komende wintermaanden.

Ook dan vindt Prodan het trouwens nog een te hoog bedrag. "Als we spreken van 5 miljard kubieke meter aardgas, dan hebben we het over 1,9 miljard dollar'', aldus de minister. Rusland stopte per 1 juni met het leveren van gas aan Oekraïne op basis van achteraf betalen. Sindsdien heeft Oekraïne niet betaald en levert Rusland geen gas. Oekraïne redt zich nu met de ondergrondse reserves en het door buurlanden teruggeleverde gas.

Bron:Interfax

Geen opmerkingen: