zondag 28 september 2014

Timosjenko speelt kwestie rond pilote verder uit

Oud-premier Joelia Timosjenko wil samen met Europarlementariër Rebecca Harms proberen om de Oekraïense pilote Nadia Savtsjenko uit de gevangenis te krijgen. Savtsjenko werd door pro-Russische rebellen gevangen genomen bij heen gevechtsactie in Oost-Oekraïne en naar Russisch grondgebied ontvoerd. Ze zit nu al maanden in een Russische cel op verdenking van moord op twee journalisten.

Timosjenko en Harms hebben afgesproken dat ze gaan samenwerken. Volgens een mededeling op de website van Timosjenko's Moederlandpartij zei Harms tijdens een telefoongesprek van de twee dat ''Nadia het symbool is geworden van de strijd die Oekraïne voert voor de eigen onafhankelijkheid en haar Europese koers''.

Harms is vice-fractievoorzitter van de Groenen in het Europese Parlement. Zij heeft afgelopen winter haar volle steun gegeven aan het anti-regeringsprotest in Oekraïne. Afgelopen donderdag wilde zij Savtsjenko bezoeken die enkele dagen eerder naar Moskou werd overgebracht, maar ze kwam het land niet in en is inmiddels tot persona non grata verklaard.

Savtsjenko werd twee weken geleden lid van de Moederlandpartij. Timosjenko stond haar plaats als lijsttrekker bij de komende verkiezingen af aan Savtsjenko in een poging haar eigen gedaalde populariteit bij de kiezer weer wat op te krikken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: