dinsdag 30 september 2014

Blok-Porosjenko stijgt verder in peiling

Het Blok-Porosjenko loopt uit, terwijl de Radicale Partij van Oleh Ljashko terrein verliest. Dat blijkt uit een opiniepeiling van KIIS en de stichting voor democratische initiatieven Ilko Koetsjeriv. Zes partijen kunnen volgens deze peiling de kiesdrempel van 5 procent overschrijden bij de parlementsverkiezingen op zondag 26 oktober. Er doen 29 partijen mee en er zijn 2.002 kandidaten, die voor de districtsverkiezingen (goed voor de helft van de 450 parlementszetels) meegerekend.

Het Blok van president Petro Porosjenko, waartoe ook Oedar van Vitali Klitsjko deel uitmaakt, gaat royaal aan de leiding met 39,5 procent, gevolgd door de Radicale Partij met 10,4 procent. De Moederlandpartij van Joelia Timosjenko blijkt de derde partij met 7,8 procent.

De Burgerbeweging van Anatoli Hritsjenko en het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek volgen daarna met respectievelijk 6,9 en 5,8 procent.. De zesde partij die in het nieuwe parlement kan komen is Sterk Oekraïne van de vroegere parlementsvoorzitter (en vooraanstaand lid van de Partij van de Regio's) Sergei Tigipko.

De opiniepeiling kon niet worden gehouden onder inwoners van het door separatisten bezette Loehansk. In plaats daarvan werden meer inwoners van Donetsk ondervraagd, omdat die volgens de initiatiefnemers van de peiling 'dezelfde karakteristieken' vertonen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: