zaterdag 20 september 2014

Minsk: bufferzone tussen leger en separatisten

De regering in Kiev en de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne zijn het eens geworden over verdere maatregelen om het eerder afgesproken staakt-het-vuren te verstevigen. Dat gebeurde vannacht in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Bij de gesprekken waren ook vertegenwoordigers van de OVSE en Rusland aanwezig.

Er zijn onder meer afspraken gemaakt over een bufferzone en het terugtrekken van zwaar materieel, meldt ex-president Koetsjma van Oekraïne. Hij vertegenwoordigt Kiev bij de onderhandelingen. Beide partijen verplaatsen hun artillerie 15 kilometer van de frontlinie. Zo wordt een bufferzone van 30 kilometer gecreëerd. Verder is afgesproken dat waarnemers van de OVSE controleren of beide partijen de maatregelen in acht nemen.

Het Amerikaanse persbureau AP meldt dat de onderhandelende partijen het er ook over eens zijn geworden dat buitenlandse strijders en materieel worden teruggetrokken. Volgens Oekraïne en de NAVO zijn Russische militairen actief in het oosten van Oekraïne. Een van de Russische onderhandelaars zei na afloop dat buitenlandse huurlingen aan beide kanten actief zijn.

Verder zou afgesproken zijn dat er geen gevechtsvliegtuigen meer over de betwiste gebieden mogen vliegen en dat er geen nieuwe mijnenvelden mogen worden aangelegd.

Over de meest gevoelige kwestie hebben de onderhandelaars geen afspraken gemaakt, Dat is de status die de regio's krijgen waar de separatisten het voor het zeggen hebben. Daar wordt volgens een van de rebellenleiders later verder over onderhandeld. Dinsdag stemde het Oekraïense parlement in met een wet die het mogelijk maakt dat een aantal regio's in het oosten van het land een eigen bestuur krijgt.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: