donderdag 18 september 2014

Poetin dreigt niet alleen Oekraïne, ook Europa

De Russische president Vladimir Poetin zou tegenover de Oekraïense president Petro Porosjenko gedreigd hebben dat hij ''over twee dagen'' zowel Kiev als Warschau, Riga, Vilnius, Tallinn en Boekarest binnen kunnen vallen ''als ik dat wil''. Dat meldt de Süddeutschen Zeitung aan de hand van een samenvatting van het gesprek dat afkomstig is van de Europese Unie.

Porosjenko zou voorzitter José Manuel Barroso afgelopen vrijdag hebben ingelicht toen die op bezoek was in Kiev. Eerder dreigde Poetin Barroso er ook al met Russisch ingrijpen in een telefoongesprek waarin hij opmerkte ''als ik wil, dan valt Kiev binnen twee weken"'. Barroso zou de leiders van de lidstaten tijdens een EU-top eind augustus over dit gesprek ingelicht. Moskou reageerde toen boos dat hij informatie lekte uit een persoonlijk telefoongesprek.

Uit Oekraïne zelf komt het bericht dat Poetin Porosjenko heeft gedreigd met een militaire invasie om een corridor te creëren vanaf Russisch grondgebied via Marioepol naar de Krim. Dat zou gebeurd zijn aan de vooravond van de stemming in het parlement over het nieuwste vredesplan van president Porosjenko waarbij de bezette gebieden in de Donbas gedurende drie jaar een zekere vorm van zelfbestuur krijgen.

Poetin zou het leger Oekraïne in willen sturen als het parlement niet akkoord zou gaan. Porosjenko was zelf naar het parlement gekomen om daar in een besloten zitting te informeren over het Russische dreigement. De president zei ook dat 60 procent van het militaire arsenaal van Oekraïne tijdens de gevechten in Oost-Oekraïne vernield is, wat er op neer komt dat het leger geen partij meer is voor Rusland.

Een anoniem parlementslid lichtte het persbureau ZIK gisteren in over de besloten zitting. Veel parlementsleden zouden bezwaren hebben gehad, omdat het vredesplan niet alleen neer komt op bevriezing van het conflict maar dat het ook de officiële erkenning van de pro-Russische separatisten inhoudt.

Bronnen: Süddeutschen Zeitung, ZIK

Geen opmerkingen: