donderdag 25 september 2014

Porosjenko: 'Waardedaling hrivna moet stoppen'

President Petro Porosjenko wil alles in het werk stellen om de waardedaling van de hrivna te stoppen. Er moet een einde komen aan de paniek onder de bevolking die hun geld in korte tijd steeds minder waard zien worden, aldus Porosjenko. Hij wil ook de zwarte valutahandel aanpakken. De hrivna stond eind van de middag op 16,48 voor 1 euro, maar begon de week met een koers van 18,48.

De president noemde het beëindigen van het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne als zijn eerste prioriteit. Daarna moet volgens hem het investeringsklimaat worden verbeterd. Met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil Porosjenko nieuwe afspraken maken, aangezien door het gewapende conflict van de afgelopen maanden een andere situatie is ontstaan. Van de Europese Unie moet 1 miljard euro komen aan macro-financiële steun, terwijl de Verenigde Staten een garantie of een lening wil geven van 1 miljard dollar.

Premier Arseni Jatsenjoek liet vandaag weten dat Oekraïne niet bankroet dreigt te gaan, omdat het land nog altijd aan haar verplichtingen aan buitenlandse geldschieters kan voldoen. Ook hij wil opnieuw met het IMF gaan onderhandelen. "We zijn nu een land in oorlog.''

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: