maandag 22 september 2014

Afspraken of niet, het schieten gaat nog door

Er wordt nog altijd geschoten in Oost-Oekraïne, ondanks het staakt-het-vuren en de afspraak dat er een bufferzone van 30 kilometer moet komen. Afgelopen nacht beschoten de pro-Russische rebellen vanuit Jenakievo het dorp Novoorlivka met mortiergranaten. Daarbij werd de woning van een onderwijzer totaal verwoest en raakten andere gebouwen ernstig beschadigd.

Een Oekraïense legerofficier noemde tegenover het persbureau Ukrinform de beschieting het uitlokken van een reactie. ''We hebben geen militairen in dat dorp, er was dus niets om op te schieten.'' Ook elders langs de frontlijn wordt nog regelmatig geschoten. De beschietingen en ook de schendingen van het luchtruim vanuit Rusland zijn volgens de Nationale Veiligheidsraad wel gestopt.

President Petro Porosjenko liet zondagavond in een televisie-interview weten dat het leger een verdedigingslinie opzet waar het stand kan houden, mocht het weer tot aanvallen van de separatisten komen. Inmiddels bereidt het leger zich voor op het weghalen van zware wapens uit de bufferzone.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

De situatie vandaag rond het middaguur.

Geen opmerkingen: