woensdag 24 september 2014

Naftoga wil gasprijs dit jaar verviervoudigen

De aardgasprijs voor de huishoudens verviervoudigt dit jaar. Dat heeft Naftogaz vandaag bekend gemaakt. Er moet volgens het staatsbedrijf een einde komen aan de kunstmatig laag gehouden gasprijs. Dat geldt nu nog voor alle huishoudens, maar het is de bedoeling dat straks alleen nog de laagste inkomens gecompenseerd worden voor de hoge gasprijs.

De aankondiging van Naftogaz volgt op de mededeling van Energieminister Joeri Prodan dat het nodig is om de overheidssubsidie op aardgas voor de huishoudens te schrappen, omdat dit te kostbaar is geworden voor de schatkist. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil Oekraïne wel financieel blijven steunen, maar dan moet de gassubsidie wel worden geschrapt.

Samen verbruiken de huishoudens zo'n 12 miljard kubieke meter aardgas in de wintermaanden. Een hogere prijs maakt de huishoudens zuiniger met energie en dat zou komende winter tussen de 1,5 en 2 miljard kubieke meter gas kunnen schelen, aldus de minister.

Dat komt goed uit, want Oekraïne zal het de komende maanden toch al zuiniger aan moeten doen omdat Rusland de gaskraan dicht heeft gedraaid en het land het moet hebben van reeds aangelegde ondergrondse reserves en de teruglevering van gas uit onder meer Duitsland, Slowakije en Polen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: