De Europese Unie is niet van plan om toe te geven aan Rusland door het associatieverdrag en dan in het bijzonder het daarmee verbonden vrijhandelsverdrag met Oekraïne aan te passen. In een gezamenlijke verklaring van de Europese Raad en de Europese Commissie wordt namelijk uitgelegd dat het verdrag alleen kan worden gewijzigd ''op verzoek van een van de partijen en met instemming van de ander''. En aangezien Rusland niet tot de deelnemende partijen behoort, is van een wijziging geen sprake.
In de verklaring wordt Oekraïne opgeroepen ''verder te gaan met de noodzakelijke hervormingen en modernisering van de eigen economie'', zoals is vastgelegd in het associatieverdrag. Het gaat dan met name om hervormingen op het gebied van justitie en veiligheid, economische zaken en fraudebestrijding. Het verdrag voorziet verder in het schrappen van de exporttarieven van en naar de EU.
De verklaring van de Europese Raad (de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten) en de Europese Commissie wordt morgen gepubliceerd, zoals is de bedoeling. De EU-ministers nemen morgen ook een motie aan waarin is vastgelegd dat de meeste afspraken uit het associatieverdrag ''zonder vertraging'' op 1 januari 2016 in werking treden. Oekraïne krijgt vanaf november dit jaar tot januari 2016 geen of lage exporttarieven opgelegd voor de uitvoer van de meeste goederen naar de Europese Unie. Aan de precieze tekst van deze afspraak wordt nog gewerkt.
Het uitstel tot 2016 is afgesproken tijdens een overleg van de EU, Oekraïne en Rusland op 12 september. Hiertoe werd besloten om tegemoet te komen aan de Russische vrees dat straks een goederenstroom vanuit de EU het land binnen komt vanuit Oekraïne, waarmee Rusland eigen afspraken heeft. Dat zou de Russische economie schaden. Dit uitstel is volgens de verklaring van de Europese Raad en de Europese Commissie het enige wat Rusland kan krijgen. Daardoor heeft het ruim een jaar de tijd om zelf maatregelen te nemen.
Bron: EUobserver
Geen opmerkingen:
Een reactie posten