woensdag 24 september 2014

Savtsjenko moet psychiatrische test ondergaan

De Oekraïense pilote Nadia Savtsjenko moet een psychiatrisch onderzoek in Moskou ondergaan, net als andere Russische gevangenen die verdacht worden van een ernstig misdrijf, zoals de wet voorschrijft. Savtsjenko wordt beschuldigd van moord op twee Russische journalisten . Ze werd in juni opgepakt tijdens een gevechtsactie van het vrijwilligersbataljon in Oost-Oekraïne waartoe ze behoorde en naar Rusland gebracht.

Daar zit ze nu in de cel, in afwachting van haar rechtszaak en dus ook van het psychiatrisch onderzoek. Volgens haar advocaat Mark Feigin is Savtsjenko maandag weggehaald uit het detentiecentrum in Voronezh en weet hij niet waar ze nu verblijft. De Oekraïense ontkent de dood van Ihor Korneljoek en Anton Volosjin op haar geweten te hebben. De twee journalisten werden in de provincie Loehansk gedood.

Een Russische rechter verlengde haar voorarrest vorige maand tot eind oktober. Advocaat Feigin probeerde haar op borgtocht vrij te krijgen tegen betaling van 26.000 dollar, maar dat werd geweigerd.

Savtsjenko werd onlangs als lijsttrekker van de Moederlandpartij naar voren geschoven door partijleider Joelia Timosjenko die haar plek bovenaan de lijst bij de parlementsverkiezingen van eind oktober aan haar af stond. Mocht ze in het parlement worden gekozen, dan helpt dat haar niet uit de Russische gevangenis, meent haar advocaat.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: