woensdag 17 september 2014

Gouverneur Taroeta van Donetsk zit met veel vragen

Het toestaan van zelfbestuur aan de separatisten in Donetsk en Loehansk is voor gouverneur Serhei Taroeta van de provincie Donetsk als een schok gekomen. Hij vindt het maar niets. Want, laat Taroeta vandaag weten, ''op deze manier krijgen we twee aparte regio's binnen één provincie''. Waar ligt dan de grens tussen beide, vraagt de gouverneur zich af.

Het vredesplan van president Petro Porosjenko, gisteren aanvaard door het parlement, vertoont volgens Taroeta veel witte plekken. De regering ziet de volksrepublieken Donetsk (DPR) en Loehansk (LPR) als terroristische organisaties en daar blijft op deze manier niets van over als ze de drie jaar lang zelfbestuur krijgen aangeboden.

Bovendien, op welke termijn moeten de pro-Russische rebellen hun wapens neer leggen? Wie bewaakt de grens? "En wat voor bestuursvorm krijgen de beide gebieden? Komt er een centraal bestuur, of alleen lokaal? Hoe functioneert straks de rechtspraak en wie stuurt de politie aan. Hoe zit het met het onderwijs? En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.''

Taroeta vindt het ook bijzonder kwalijk dat de zelfbenoemde regeringen van DPR en LPR straks de touwtjes in handen krijgen, terwijl ze niet door de bevolking van de bezette gebieden gekozen zijn. ''Het zijn de mannen die zich met automatische geweren, machinepistolen en granaatwerpers de macht hebben toegeëigend."
 
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: