woensdag 24 september 2014

Analist: 'Reële lonen werknemers storten volledig in'

Oekraïne wordt vooral vanuit de geopolitieke problematiek in het nieuws gebracht, maar in werkelijkheid wordt het land meer door economische moeilijkheden dan door het Russische leger bedreigd. Dat zegt Walter Kurtz, financieel analist van het magazine Business Insider. Er moet volgens hem gevreesd worden dat het land niet in staat zal zijn om een faillissement af te wenden.

"Er wordt in de media vooral aandacht gevraagd voor de gevechten in het oosten van Oekraïne", zegt Kurtz. "Conflicten verkopen immers beter dan de moeilijke economische situatie van het land. Nochtans was een groot gedeelte van de economische en fiscale problemen van Oekraïne al lang zichtbaar vooraleer het land in aanvaring kwam met Rusland."

Kurtz merkt daarbij op dat Oekraïne met een belangrijke recessie wordt geconfronteerd. Hij stelt daarbij dat de hechte traditionele banden met Rusland de voorbije maanden in de Oekraïense economie dan ook tot een aantal pijnlijke bijsturingen hebben geleid. "De export van Oekraïne heeft op één jaar tijd een inkrimping met 19 procent gekend", zegt Kurtz.

Verwacht wordt dat die cijfers ook in de toekomst nog verder zullen terugvallen. Een voorbeeld daarvan is de Oekraïense vliegtuigbouwer Antonov, traditioneel leverancier van de Russische luchtmacht. "Door het stopzetten van de militaire samenwerking tussen Rusland en Oekraïne verloor Antonov belangrijke contracten. Het bedrijf diende daardoor al een order van 150 miljoen dollar te schrappen. Rusland zal wellicht een alternatieve leverancier van vliegtuigen vinden, maar het is zeer twijfelachtig of Antonov een nieuwe klant voor zijn toestellen zal kunnen aantrekken."

De analist wijst er verder op dat het bruto binnenlandse product van Oekraïne op één jaar tijd met bijna 5 procent is ingekrompen. Ook hier moet volgens hem verwacht worden dat de situatie zich nog verder in negatieve zin zal ontwikkelen. Ook de retailverkoop in het land wordt met een zware terugval geconfronteerd, terwijl de industriële productie is ingestort.

"Het grootste probleem is op dit ogenblik echter de nationale munt, de hrivna, die ondanks alle controles een groot waardeverlies moet boeken omdat het land er niet in lukt de kapitaalexport tegen te houden" zegt Kurtz. "Er moet dan ook worden gevreesd dat Oekraïne onvoldoende middelen heeft om in het buitenland voldoende brandstof voor de strenge winter aan te kopen."

"Het land kent op dit ogenblik een inflatie van meer dan 14 procent en indien de hrivna zwak blijft, zal de volgende maanden nog een scherpe stijging moeten worden verwacht", benadrukt Walter Kurtz. "De reële lonen van de Oekraïense werknemers storten volledig in. Maar ook de fiscale situatie van het land is dramatisch. Om zijn munt te beschermen, heeft het land zijn reserves buitenlandse valuta moeten uitputten. Alleen door de middelen van het Internationaal Monetair Fonds kan het fiscale systeem enigszins overeind worden gehouden. Bovendien blijft de openbare schuld toenemen door pogingen om het Oekraïnse bankensysteem drijvende te houden."

De analist wijst onder meer naar rapporten van het ratingbureau Fitch en de investeringsbank Goldman Sachs, waar aangegeven wordt dat de openbare schuld van het land door de toenemende economische crisis onhoudbaar is geworden en een bankroet van Oekraïne steeds meer waarschijnlijk wordt.

Bron: Express.be

Geen opmerkingen: