maandag 29 september 2014

Twaalf doden in en bij Donetsk, ondanks bestand

Van een staakt-het-vuren lijkt nauwelijks nog sprake, aangezien de gevechten in de Donbas onverminderd door gaan en het Oekraïense leger de dood van negen soldaten in een etmaal tijd moest melden. Volgens woordvoerder Andrei Lisenko van de Nationale Veiligheidsraad raakten 27 soldaten gewond. Alleen al bij een aanval van de pro-Russische separatisten op een pantserwagen vielen negen gewonden. In de stad Donetsk werden nog eens drie burgers gedood in de afgelopen nacht.

Het al volledig in puin geschoten vliegveld bij de stad is nog altijd in handen van het leger, ondanks voortgaande aanvallen van de rebellen die de luchthaven koste wat kost in handen willen krijgen. Onder de rebellen zouden 50 doden zijn gevallen, terwijl drie tanks van ze werden vernield.

Gouverneur Ihor Kolomoiski van Dnipropetrovski kwam vandaag met het voorstel om de luchthaven aan de rebellen over te laten in ruil voor het gebied ten zuiden van Donetsk, richting Marioepol. "Deze luchthaven is belangrijker voor hen dan voor ons'', wordt Kolomoiski geciteerd door de Wall Street Journal. Het zal nog heel lang duren voordat het vliegveld weer als zodanig gebruikt kan worden, want de vernielingen door het oorlogsgeweld zijn enorm.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: