donderdag 1 mei 2014

IMF komt met 12,2 miljard euro over de brug

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verstrekt een lening voor twee jaar van ruim 12,2 miljard euro aan Oekraïne. De steunmaatregelen zijn nodig om te voorkomen dat de economie in Oekraïne verder instort door de al maanden durende crisis. De regering in Kiev krijgt een directe kapitaalinjectie van 2,3 miljard euro om een dreigend faillissement af te wenden.

IMF-directeur Christine Lagarde wees erop dat voor een stabielere economie van Oekraïne eerst de crisis in het land moet worden opgelost. Ze riep Oekraïne en Rusland op om tot een oplossing te komen. Vorige week meldde persbureau Bloomberg al dat de lening er zeer waarschijnlijk zou komen. Eind maart bereikt het IMF al een voorlopig akkoord met de Oekraïense regering over het steunpakket. Europese instellingen als de EBRD willen ook wel helpen, maar pas nadat het IMF een positief besluit heeft genomen.

Uit cijfers van het Internationaal Monetair Fonds blijkt dat de economie van Oekraïne zwaar wordt geraakt door de onrust in het oosten van het land. Sommige sectoren van de economie liggen vrijwel stil en de nationale munt is 30 procent in waarde gedaald.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: