dinsdag 27 mei 2014

'Separatisten willen praten over capitulatie'

Het leger heeft een gevechtspauze ingelast omdat de aanvoerder van de pro-Russische separatisten, die bekend staat onder de naam Abwer, bereid is om te onderhandelen over een overgave. Dat meldt tv-zender TCH op gezag van woordvoerder O. Dmitrasjkivski van de anti-terroristische operatie van het Oekraïense leger. Komt het niet tot een capitulatie, dan worden de gevechten woensdagmorgen om vier uur hervat.

De opstandelingen zouden grote verliezen hebben geleden toen het leger de luchthaven heroverde en veel wegblokkades in Donetsk wist op te ruimen. Bij de anti-terroristische operatie van het leger zouden gisteren en vandaag volgens de eerste berichten zeker honderd doden zijn gevallen. De nieuwssite Ukrajinska Pravda meldt dat zich onder de gewonden acht Russische en Tsjetsjeense strijders bevinden.

De Oekraiense luchtmacht heeft vanmorgen een trainingskamp van de opstandelingen vernield nabij de stad Sverdlovsk in de provincie Loehansk. Dat heeft minister Arsen Avakov meegedeeld. Het trainingskamp zou bij de luchtaanval volledig vernield zijn. Meer bijzonderheden ontbreken nog.

Verslaggever Olexi Bratoesjak van tv-zender Kanal 5 meldt dat de politie in de stad Donetsk niets doet om de bevolking te beschermen, maar de opstandelingen zichtbaar helpt. "De politie begeleidt de wagens van de terroristen. We zagen hoe politiemensen wegen afzetten, zodat hun wagens snel konden passeren'', aldus Bratoesjak.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post, Western Information Center

Geen opmerkingen: