zaterdag 24 mei 2014

Poetin: 'Radicalen willen gaskraan naar EU dicht'

De Russische president Vladimir Poetin waarschuwt voor het gevaar dat ''radicale krachten'' in Oekraïne de levering van aardgas uit zijn land aan Europa in gevaar kunnen brengen. Rusland voorziet in 30 procent van de behoefte aan gas en de helft daarvan wordt via pijpleidingen door Oekraïne geleid.

''We zijn zeer bezorgd om de uitlatingen van Oekraïense radicalen die dreigen met het afsnijden van het gastransport. Laten we hopen dat het gezonde verstand de overhand heeft'', aldus Poetin vanmorgen op een bijeenkomst met vertegenwoordigers van buitenlandse energiebedrijven.

Gazprom heeft zelf gedreigd de gaslevering aan Oekraïne stop te zetten vanaf dinsdag 3 juni als een openstaande rekening van 3,5 miljard dollar nog niet is voldaan. Oekraïne wil wel betalen, maar dan slechts op basis van 268,50 dollar per duizend kubieke meter in plaats van de 485 dollar die Gazprom sinds begin deze maand rekent. Maandag is er overleg tussen Rusland, Oekraïne en de Europese Unie over deze kwestie in Berlijn.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: