vrijdag 30 mei 2014

Rusland gedeeltelijk uit grensgebied met Oekraïne

Rusland heeft een groot deel van zijn troepen teruggehaald uit de grens met Oekraïne. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag gezegd. De Oekraïense minister van Defensie Mykhailo Koval liet al weten dat het Oekraïense leger de strijd tegen separatisten in het oosten verder zet tot wanneer de rust en orde is hersteld.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie liet weten dat Rusland zich intussen gedeeltelijk heeft teruggetrokken uit het grensgebied met Oekraïne. Zeven bataljons, bij elkaar enkele duizenden militairen, zouden ter plaatse blijven. Eerder werd geschat dat Rusland ongeveer 40.000 militairen dicht bij de grens had gevestigd.

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel noemt de Russische terugtrekking "veelbelovend, maar ze zijn niet waar ze moeten zijn en dat zal pas zo zijn als alle troepen die een paar maanden geleden bij de grens werden gestationeerd daar weg zijn", aldus Hagel.

Intussen stelt Mykhailo Koval, de Oekraïense minister van Defensie, dat Oekraïne de strijd tegen separatisten blijft verder zetten. De 'antiterreuroperatie' moet het oosten van het land volledig bevrijden van opstandelingen en moet de Oekraïense structuren herstellen. "Het is onze taak is vrede en orde in de regio te brengen", aldus Koval. Hij zei dit nadat donderdag separatisten in de buurt van de stad Slavjansk, in het oosten van Oekraïne, het vuur openden op een helikopter van soldaten. Hierbij kwamen twaalf militairen om het leven, waaronder ook een generaal.

"Onze gewapende troepen hebben het zuiden en een deel van het oosten van de regio Donetsk, en het noorden van de regio van Loehansk, volledig is ontdaan van separatisten", aldus Koval. Hij voegde eraan toe het niet te zullen toestaan dat het geweld zich verspreidt in de naburige regio's. "We zullen onze antiterroristische operatie voortzetten", klinkt het.

Aankomend president Petro Porosjenko zei al slechts enkele uren nodig te hebben om de onrust in het oosten van Oekraïne te temperen. Het hoofd van de militaire programma's van het Oekraïense centrum voor economische en politieke studies in Kiev sprak dit tegen: "De separatisten exploiteren onze zwakheden. Porosjenko is te optimistisch. Zelfs onder gunstige omstandigheden, zal de operatie een maand lang duren."


Bron: DeStandaard

Geen opmerkingen: