vrijdag 30 mei 2014

Vostok-bataljon: sterke nieuwe speler in het oosten

De verhalen dat Tsjetsjeense strijders van het beruchte Vostok-bataljon actief zijn in het oosten van Oekraïne werden gisteren door henzelf bevestigd toen ze zich als zodanig bekend maakten tijdens het innemen van het hoofdkwartier van de Volksrepubliek Donetsk. Hun aanwezigheid roept echter nieuwe vragen op: wat is het Vostokbataljon en wat doet het eigenlijk in Donetsk?

Het Oostbataljon werd in 1999 opgericht door de Tsjetsjeense militair Soelim Jamadajev bij het begin van de tweede Tsjetsjeense oorlog. Jamadajev maakte deel uit van de separatistische beweging die een steeds islamitischer karakter kreeg. Hij stapte samen met zijn vier broers uit de beweging en richtte een nieuwe groep op. Dat werd het Vostok-bataljon dat direct onder het de militaire inlichtingendienst van het Russische ministerie van Defensie ging vallen en de opdracht kreeg om jihadisten in Tsjetsjenië te bestrijden.

In 2008 werd de eenheid van Jamadajev ingezet om de pro-Russische separatisten in Zuid-Ossetië bij te staan in de kortstondige oorlog tussen Rusland en Georgië. Het Vostok-bataljon zou zijn opgeheven om een einde te maken aan de tweestrijd tussen de 'Vostochniki' en de 'Kadirovtsi', de militie van de door Rusland gesteunde Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov. In 2009 werd Jamadajev gedood in Dubai.

Volgens de Russische journalist Ivan Soechov, een kenner van de Noordelijke Kaukasus, is het Vostok-bataljon nooit officieel ontbonden. ''Het werd opgenomen in een militaire eenheid in Tsjetsjenië", aldus Soechov. Hij is niet verbaasd dat het Vostokbataljon ineens in oostelijk Oekraïne opduikt. ''We weten dat er goedgetrainde militaire eenheden van de Noordelijke Kaukasus zijn die gevechtsgereed zijn, maar lang aan de zijlijn hebben gestaan. Ze werden in 2008 in Georgië ingezet. En nu dus ook in het oosten van Oekraïne.''

De Amerikaanse hoogleraar Mark Galeotti meent dat de kern van het Vostok-bataljon wordt gevormd door veteranen van de oorspronkelijke eenheid. ''Maar het is duidelijk dat er nu ook nieuwelingen tussen zitten die niet uit Tsjetsjenië komen."

Het Vostok-bataljon zegt zelf met het innemen van het hoofdkwartier van de separatisten in Donetsk een einde te willen maken aan het plunderen van plaatselijke supermarkten. De actie wordt door anderen echter gezien om van het ratjetoe aan pro-Russische separatisten af te komen dat zich in de afgelopen weken manifesteerde als de leiders van de Volksrepubliek Donetsk.

Dat zijn onder meer de zelfbenoemde premier Aleksandr Borodai en Igor Girkin - alias Strelkov - volgens de Oekraïense regering een officier van de Russische militaire inlichtingendienst. Girkin trachtte de separatisten wat meer discipline bij te brengen, onder meer door twee plunderaars te executeren.

De militairen van het Vostok-bataljon leidden gisteren journalisten rond en lieten ze zien wat voor een bende de separatisten er van hadden gemaakt. Het gebouw lag vol met gestolen sigaretten en drank. Volgens professor Galeotti werd daarmee duidelijk gemaakt dat er nu mensen aan het roer staan die meer discipline in zich hebben en die hun orders direct uit Moskou krijgen.

Bron: Radio Free Europe/Radio Liberty

Geen opmerkingen: