woensdag 21 mei 2014

Parlement roept op tot eensgezindheid

Het parlement heeft een Verklaring van Vrede en Eensgezindheid aangenomen, waarin de bevolking wordt opgeroepen om elkaar de hand te reiken. 'Om op te houden met het plegen van geweld en haatzaaien en om samen te werken aan een democratisch en verenigd Oekraïne, waarin alle nationaliteiten, politieke overtuigingen en geloven elkaar verdragen', luidt deze verklaring.

De parlementsleden van de Communistische Partij en de nationalistische partij Svoboda deden niet mee aan de stemming. Het parlement ziet de presidentsverkiezingen van komende zondag als een stap op weg naar vrede en eensgezindheid. In de verklaring worden lokale autoriteiten opgeroepen om de veiligheid van de kiezers te waarborgen.

Het parlement stelde zich op achter het streven naar decentralisatie van de macht richting het provinciale en lokale bestuur. Ook het rechtssysteem wordt aangepakt. In de verklaring wordt ook de taalkwestie aangeroerd: 'Het parlement garandeert de officiële status van de Russische taal, naast die van het Oekraïens als de staatstaal. De overheid steunt ook het behoud van de talen die minderheden in ons land spreken.'

Tenslotte wil het parlement vastleggen dat deelnemers aan protesten niet worden vervolgd als zij uit zichzelf besluiten om door hen bezette gebouwen te verlaten en de wapens neer leggen, met uitzondering van de mensen die ernstige misdrijven tegen anderen hebben gepleegd.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: