dinsdag 27 mei 2014

Grensbewaking slaags met wapenkonvooi

De Oekraïense grensbewaking is afgelopen nacht slaags geraakt met een konvooi dat wapens vanuit Rusland naar de opstandelingen in de provincie Loehansk wilde rijden. Het ging om een konvooi dat bestond uit vrachtwagens, personenauto's en busjes. Een van de inzittenden raakte zwaargewond bij het gewapende treffen.

Twee personenauto's werden tot stoppen gedwongen, de overige wagens ontkwamen volgens de grensbewaking richting de stad Antraciet. In de wagens werden kalasjnikovs, granaatwerpers en explosieven aangetroffen. Overigens werd naderhand een verklaring uitgegeven door het parlement waarin wordt gemeld dat de meeste wagens naar Rusland zijn teruggekeerd. Ook wordt daarin melding gemaakt van het ontwapenen van vijf indringers en het gevangen nemen van één van hen.

De grensbewaking meent dat het konvooi deel uitmaakte van een grotere groep die werd gezien bij de grensovergang Dmitrivka in de naastgelegen provincie Donetsk. Daar werden op 10 kilometer van de grens naar schatting veertig vrachtwagens met gewapende mannen gezien. Verondersteld wordt dat een aantal van deze wagens vervolgens in Loehansk de grens over is gegaan.

De Russische grensbewaking is gevraagd om beter toe te zien op illegale grensoverschrijdingen. Het is inmiddels een dagelijkse routine geworden dat gewapende mannen vanuit Rusland illegaal het land binnen komen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: