donderdag 22 mei 2014

Toertsjinov ziet uit naar einde separatistenstrijd

Interim-president Oleksander Toertsjinov heeft gisteren een bezoek gebracht aan de legereenheden nabij de door pro-Russische separatisten beheerste stad Slovjansk en daar het startsein gegeven voor de laatste aanvalsgolf die er toe moet leiden dat alle onruststokers weg zijn van de Donbas. ''De rust moet terugkeren in de provincies Donetsk en Loehansk'', aldus Toertsjinov.

Hij liet ook weten dat het leger er in materieel opzicht snel op vooruit gaat. Het leger beschikt inmiddels over moderne communicatiemiddelen. Toertsjinov constateerde dat de bevolking in de Donbas zich de in de afgelopen dagen anders is gaan opstellen tegenover de militairen. ''Ze zien nu in dat de separatisten hun regio in de afgrond storten met hun acties.''

Zeven districten in de provincie Donetsk zijn inmiddels in handen van het Oekraïense leger, zo liet het provinciebestuur vanmorgen weten. De Nationale Garde zou op diverse plaatsen wegafzettingen plaatsen.

Terwijl de invloed van de separatisten afneemt, pleit de Partij van de Regio's er voor 'dat iedere separatist gehoord wordt. "We moeten de dialoog met ze aan gaan, zodat we tot een akkoord kunnen komen'', aldus parlementslid Vadim Novinski van de voormalige regeringspartij.

Bron: Ukrinfom

Geen opmerkingen: