vrijdag 30 mei 2014

Scheuring dreigt in Timosjenko's Moederlandpartij

Joelia Timosjenko is gebrouilleerd met parlementsvoorzitter en interim-president Oleksander Toertsjinov. Zij verwijt hem en veel anderen in de Moederlandpartij dat ze te weinig hebben gedaan om haar als presidentskandidaat te steunen en dat zij daardoor afgelopen zondag kansloos was. Een scheuring in de partij dreigt.

Het blijkt dat het gros van de 88 parlementsleden van de Moederlandpartij de kant heeft gekozen van premier Arseni Jatsenjoek wiens partij Beweging voor Verandering afgelopen jaar op ging in die van Timosjenko. Jatsenjoek's partij is niet ontbonden en volgens directeur Volodimir Fesenko van de denktank Penta zou hij er ook wel voor voelen om zonder Timosjenko verder te gaan. ''De eerstvolgende parlementszitting moet blijken hoeveel parlementsleden trouw blijven aan de Moederlandpartij.''

Toertsjinov is echter voor Timosjenko de gebeten hond, aangezien hij zich zondag niet eens heeft laten zien in Timosjenko's verkiezingshoofdkwartier. Ook nam zij haar vroegere tweede man kwalijk dat hij ten tijde van de parlementsverkiezingen allerlei schimmige akkoorden sloot en haar links liet liggen tijdens haar gevangenschap.

Ingewijden verwachten dat Timosjenko zich een tijdlang rustig zal houden, in de verwachting dat Petro Porosjenko als president vanzelf een misstap zal maken. Bovendien zal ze zich nu voorbereiden op de vervroegde parlementsverkiezingen die Porosjenko al heeft aangekondigd.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: