zondag 25 mei 2014

Niet alleen president, ook burgemeesters

Naar verwachting stemmen vandaag 470.000 Oekraïners in het buitenland, waaronder 1.100 bij de ambassade in Den Haag. Er zijn 114 stembureaus geopend in 75 landen, waaronder zes in Rusland. Zij kiezen hun nieuwe president, maar in Oekraïne zelf worden ook de burgemeesters van Kiev, Mikolajiv, Odessa, Soemi, Cherson, Cherkasi en Chernivtsi gekozen. De hoofdstad krijgt bovendien een nieuwe gemeenteraad.

Er zijn ruim 34,6 miljoen kiesgerechtigden. Krijgt een presidentskandidaat vandaag 50 procent van de stemmen, dan is hij (of zij) meteen gekozen. Zo niet, dan is een tweede ronde nodig op zondag 15 juni tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen. Voor de Oekraïense schatkist maakt dat veel uit, want een tweede ronde gaat 30 miljoen euro extra kosten. De stemronde van vandaag kost alleen al 72 miljoen euro.

De gang van zaken bij de stembureaus wordt gecontroleerd door 3.607 internationale waarnemers uit 19 landen, waaronder Nederland. Ook zijn er vertegenwoordigers van 20 landen die toezien op een eerlijk verloop van de verkiezingen. Rusland heeft geen waarnemers gestuurd.

De stembussen sluiten om 20.00 uur plaatselijke tijd (19.00 uur hier). Direct daarna wordt het resultaat van een exit poll bekend gemaakt.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: