maandag 19 mei 2014

'Chloroform mogelijk doodsoorzaak Odessa'

De 32 slachtoffers die tijdens de onlusten in Odessa op vrijdag 2 mei om het leven kwamen bij de brand in het Huis van de Vakbond mogelijk niet door rookvergiftiging of vuur gedood, maar door chloroform. Volgens directeur Vitali Sakal van het landelijk onderzoeksbureau van Justitie, tevens de onderminister van Binnenlandse Zaken, vanmiddag gezegd tijdens een persconferentie.

Er zijn in het gebouw sporen aangetroffen van chloroform. Dat is een verbinding van chloor en methaan die bewusteloosheid kan veroorzaken, maar gemakkelijk ook dodelijk kan zijn. De Oekraïense onderzoekers hebben Israëlische specialisten om hulp gevraagd. Die onderzoeken nu de herkomst van de stof.

In totaal kwamen die middag 48 mensen op en werden er 247 gewond. De 32 in het Huis van de Vakbond waren pro-Russische separatisten. Het onderzoek naar wie verantwoordelijk is voor de onlusten gaat vooralsnog uit van provocatie, maar van wie is nog onduidelijk.

Het zou kunnen gaan om een extremistische groep of individuen, maar ook om uitlokking door de autoriteiten en de politie in Odessa om de regering in diskrediet te brengen. Een vierde mogelijkheid is dat rivaliserende voetbalsupporters met elkaar op de vuist zijn gegaan en anderen meesleepten in het gevecht.

Bronnen: Radio Free Europe/Radio Liberty, Kyiv Post

Geen opmerkingen: