zaterdag 31 mei 2014

Eurocommissaris Füle wil Oekraïne bij de EU

Europees commissaris Stefan Füle (nabuurzaken) vindt dat Oekraïne, Georgië en Moldavië in de toekomst deel moet gaan uitmaken van de Europese Unie. Hij zegt dit in een reactie op de oprichting van de Euraziatische Unie door Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan die eerder al een douane-unie vormden.

De Euraziatische Unie wordt in Europa gezien als een poging van de Russische president Vladimir Poetin om de Sovjet-Unie in ere te herstellen door alle voormalige Sovjet-landen te verenigen. Oekraïne vormt daarbij een hoeksteen als grootste land na Rusland. De beide partners waarmee Rusland nu de Euraziatische Unie vormt, stellen economisch gezien niets voor. Slechts 7 procent van de buitenlandse handel van Rusland is met Wit-Rusland en Kazachstan. De unie moet dus wel een geopolitiek doel hebben.

De Duitse Europarlementariër Elmar Brok deelt de visie van Füle maar ten dele. Hij wijst er op dat de solidariteit binnen de EU niet in gevaar mag worden gebracht door haastige uitbreidingen. Tegelijkertijd ziet hij de Europese Unie als een belangrijk middel om de vrede te bewaren binnen Europa. Een associatieverdrag in combinatie met een vrijhandelsverdrag is wat hem betreft voorlopig voldoende.

De Duitse Europa-deskundige Hans-Henning Schröder vindt de uitspraak van Füle niet handig. Hij wijst er op dat het perspectief van een EU-lidmaatschap op lange termijn de binnenlandse situatie in Oekraïne weliswaar kan verbeteren, maar dat toetreding van het land tot de EU alleen te realiseren valt als Rusland daarmee instemt. En daar lijkt het voorlopig niet op.

Bron: Deutsche Welle

Geen opmerkingen: