vrijdag 30 mei 2014

Vier OVSE-waarnemers vrijgelaten in Loehansk

Opstandelingen in het oosten van Oekraïne hebben vier waarnemers van de OVSE vrijgelaten. Het viertal werd begin deze week gepakt door strijders van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Loehansk. De opstandelingen hebben naar eigen zeggen de waarnemers gewaarschuwd in de toekomst niet meer in het gebied te komen zonder zich vooraf te melden. De OVSE heeft de vrijlating nog niet bevestigd.

Pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne gaven gisteren toe de vier in hun macht te hebben. Vjatsjeslav Ponomarjov, die zich tot burgemeester van Slovjansk heeft uitgeroepen, zei dat de waarnemers die ten zuiden van de stad Donetsk verdwenen, in handen van militieleden zijn. "We weten waar ze zijn en ze maken het goed", aldus Ponomarjov.

De vier OVSE'ers die dagenlang zijn vastgehouden komen uit Denemarken, Estland, Turkije en Zwitserland. De waarnemersmissie is sinds maart actief in Oekraïne. Het gaat om 280 mensen uit 41 landen. Woensdag werd onder anderen een Nederlandse waarnemer urenlang vermist in Oost-Oekraïne.

Met vier andere waarnemers heeft de OVSE vrijdag opnieuw het contact verloren. Dit gebeurde eerder in de week ook al. Toen bleek het loos alarm.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: