donderdag 29 mei 2014

Definitieve uitslag: 54,7 procent voor Porosjenko

Interim-president en parlementsvoorzitter Oleksander Toertsjinov heeft vanmorgen bekend gemaakt dat de einduitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag bekend is. Petro Porosjenko heeft volgens de Centrale Kiescommissie 54,7 procent van de stemmen behaald. Volgens zijn campagneteam wordt Porosjenko op maandag 9 of dinsdag 10 juni beëdigd als president.

Porosjenko zelf heeft inmiddels laten weten dat hij zo snel mogelijk na zijn aantreden het vrijhandelsakkoord met de Europese Unie wil ondertekenen. ''Het betekent dat we op korte termijn een aantal economische hervormingen gaan doorvoeren om onze economie te moderniseren. Daar kunnen we niet mee wachten'', aldus de aankomende president.

Zelf is Porosjenko van plan zijn bedrijven te verkopen om als president verder de handen vrij te hebben. Hij staat bekend als de 'chocoladekoning' en is nu nog met zijn bedrijven - waaronder Roshen als de belangrijkste - de grootste chocoladeproducent van Oost-Europa.

Porosjenko bezit ook tv-zender Kanal 5. Die wil hij behouden. Het redactiestatuut is volgens Porosjenko helder: hij kan de zender niet als propagandamiddel inzetten. ''Ze hebben mij in de afgelopen maanden soms harder aangevallen dan anderen.''

Nog voor zijn beëdiging heeft Porosjenko komende week een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama als die Polen bezoekt. De Franse president Francois Hollande heeft hem uitgenodigd om de herdenking van D-Day bij te wonen op vrijdag 6 juni. President Vladimir Poetin van Rusland is daar dan ook.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: