vrijdag 23 mei 2014

Merkel: 'Respecteer het oordeel van de OVSE'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel roept de Russische president Vladimir Poetin op om bij de verkiezingen in Oekraïne de evaluatie van de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) te respecteren. Kiev brengt alvast 75.000 veiligheidsmensen op de been.

Merkel deed haar uitspraken in de regionale krant de Saarbrücker Zeitung. "Rusland behoort zelf ook tot de landen van de OVSE", zegt de bondskanselier. "Hoe de verkiezingen in Oekraïne ook verlopen, het is de OVSE die waarnemers stuurt en het zijn hun waarnemingen die we moeten respecteren." Ze benadrukt dat de organisatie objectiviteit hoog in het vaandel draagt.

"Het is blijkbaar moeilijk voor Rusland om te aanvaarden dat Oekraïne - een soevereine staat - zelf kan kiezen welke weg ze wensen uit te gaan", zegt Merkel voort. "Iedereen die de legitimiteit van de huidige machthebbers in Kiev ter discussie stelt, moet bereid zijn mee te werken aan het legitimeren van nieuwe machthebbers. De enige manier om dat te doen is via vrije verkiezingen. Alle partijen hebben er belang bij dat die verkiezingen eerlijk verlopen."

Komende zondag kunnen de Oekraïners vervroegd een nieuwe president kiezen, na de afzetting van Viktor Janoekovitsj in februari. In totaal zullen meer dan 75.000 veiligheidsmensen worden ingezet om de stembusgang goed te laten verlopen. Vooral in het oosten van Oekraïne worden problemen verwacht.

De regering in Kiev - onder leiding van interim-president Aleksander Toertsjinov - heeft aangekondigd dat er 55.000 agenten en 20.000 vrijwilligers zullen worden ingezet om de orde te handhaven tijdens de verkiezingen.

De kiescommissie zegt ongerust te zijn over de "onmogelijkheid" om de cruciale verkiezingen voor de toekomst van het land voor te bereiden en te organiseren in Oost-Oekraïne. Tegenstanders van de regering hebben gezegd de stembusgang in de steden Loehansk en Donetsk te zullen verhinderen. Mogelijk zullen daardoor bijna 2 miljoen Oekraïners hun stem niet kunnen uitbrengen. Op de Krim zullen de inwoners sowieso niet kunnen stemmen, aangezien het schiereiland geannexeerd werd door Rusland.

Bron: DeRedactie.be

Geen opmerkingen: