zondag 25 augustus 2013

Timosjenko: 'Europa moeten we zélf verdienen'

De Oekraïners moeten bewijzen dat ze het verdienen om deel uit te maken van de Europese familie, aldus oud-premier Joelia Timosjenko in een verklaring die ze zaterdag ter gelegenheid van de Onafhankelijkheidsdag op haar persoonlijke website werd geplaatst. ''We zijn niet alleen op weg, want we hebben vrienden die in Oekraïne geloven. Maar we moeten hen wel bewijzen dat we het waard zijn.''

De weg die Oekraïne gaat is volgens Timosjenko niet bepaald romantisch te noemen. ''We lopen die weg geketend, met nooit eerder vertoonde vormen van corruptie van de kant van de regerende kliek, met een handelsblokkade richting het noorden, met een bezet gedeelte van de Krim, met felle tegenstanders van onze Europese toekomst, met pijn in ons hart, met allerhande problemen."

Timosjenko vindt dat aan Oekraïne als zelfstandige natie niet meer valt te tornen. ''Makkelijk hebben we het nooit gehad. Dat is ons lot, het zit in onze genen. Maar we zijn een natie - en dat is het belangrijkste. Niemand kan ons dat afnemen. Onafhankelijkheidsdag is geen feestdag voor politici, het is geen parade met vliegtuigen boven Chresjatik of teksten op grote reclameborden. Het is een dag van eenheid van iedereen die zich met Oekraïne verbonden voelt."

De voormalige premier, die een gevangenisstraf van zeven jaar uitzit wegens machtsmisbruik, is optimistisch over de toekomst van haar land. Ondanks alles. "Het is moeilijk om hier in de gevangenis optimistisch te blijven, maar ik ben er van overtuigd dat het uiteindelijk goed komt met ons land.'' Timosjenko verblijft overigens niet in de gevangenis, maar vanwege gezondheidsklachten al meer dan een jaar in een ziekenhuis in Charkiv.

Ook partijleider Vitali Klitsjko richtte zich zaterdag tot de Oekraïners. Hij beloofde hen een toekomst ''waarin mensenrechten en persoonlijke vrijheid worden gerespecteerd, waar de wet boven alles gaat en het belang van de bevolking voorop staat''.

Vanwege de 22e verjaardag van Oekraïne's onafhankelijkheid hield de Moederlandpartij een mars in de hoofdstad Kiev, waarbij twee grote vlaggen werden ontvouwd: behalve uiteraard de Oekraïense tweekleur ook die van de Europese Unie. Voorop in de stoet van naar schatting 3.000 deelnemers liep onder meer fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de de grootste oppositiepartij in het parlement.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: