zondag 18 augustus 2013

Steun voor onafhankelijk Oekraïne groeit

Steeds meer Oekraïners staan achter hun land als een zelfstandige natie. Uit een opiniepeiling van het bureau UISR blijkt dat het aantal voorstanders van een zelfstandig Oekraïne in de afgelopen twee jaar anderhalf maal groter is geworden. Destijds was 47 procent voorstander, nu 61 procent. "In het jaar waarin we de twintigste verjaardag vierden van onze onafhankelijkheid was 28 procent tegen die onafhankelijkheid en nog niet de helft was er voor'', constateert directeur Olha Balakireva van UISR in een interview met het weekblad Dzerkalo Tizhnia.

Balakireva verklaart de toename van het aantal voorstanders uit het feit dat de peiling werd gehouden onder Oekraïners van achttien jaar en ouder. "Jongeren zien geen alternatief voor een onafhankelijk Oekraïne, omdat ze nooit anders hebben gekend'', meent zij.

Een eigen staat, los van de Russische Federatie, wordt nog altijd niet gesteund door 21 procent. Nog eens 18 procent heeft er geen mening over of wil die niet geven. Balakireva meent dat het hier gaat om het passieve deel van de bevolking, ''de mensen die vinden dat hun mening er toch niet toe doet''.

Uit de peiling blijkt dat naarmate het opleidingsniveau van de ondervraagden toeneemt, zij positiever staan tegenover een onafhankelijk Oekraïne. Onder academici is zelfs 86 procent voorstander. Ook de financiële positie blijkt er toe doen: hoe hoger het inkomen, des te positiever staan mensen tegenover de onafhankelijkheid. Balakireva: "Deze uitkomsten leiden tot de conclusie, dat hoe beter mensen het hebben des te positiever ze staan tegenover Oekraïne als een onafhankelijk land.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: