woensdag 21 augustus 2013

Timosjenko: 'EU garandeert zelfstandheid Oekraine'

Het associatieverdrag met de Europese Unie is volgens oud-premier Joelia Timosjenko ''van levensbelang'' voor Oekraine'', zo heeft zij woensdagmorgen in een verklaring aan het Oekraiense Wereldcongres in Lviv laten weten. ''Op dit moment is dit verdrag het allerbelangrijkste, omdat het voortbestaan van ons land op het spel staat."

"Het gaat niet om mijn gevangenschap'', aldus Timosjenko wier lot door de Europese Unie steeds nauw verbonden is met het al dan niet tekenen van het associatieverdrag eind november in Vilnius. "Aansluiting bij de EU betekent dat de Unie onze onafhankelijkheid garandeert en dat zij voorkomt dat Oekraine deel gaat uitmaken van een nieuw wereldrijk."

Zij constateert dat het bijzonder moeilijk zal worden om een kandidaat van de oppositie zittend president Viktor Janoekovitsj te laten verslaan. ''We moeten lessen trekken uit het verleden, want een overwinning boeken in 2015 zal nog moeilijker zijn dan die van 2004.'' 
Partijleider Vitali Klitsjko van Oedar was persoonlijk aanwezig in Lviv, waar hij te kennen gaf dat hij een gooi wil doen naar het presidentschap als kandidaat van alle oppositiepartijen. Komende maand gaat hij in gesprek met politieke en maatschappelijke organisaties in het land om steun te zoeken voor zijn kandidatuur.

Bronnen: Kyiv Post, Western Information Center

Geen opmerkingen: