donderdag 15 augustus 2013

Rusland blokkeert import Oekraïense producten

Rusland heeft de grens gesloten voor producten uit Oekraïne. Producenten van vlees, kip, zuivel, groente en fruit worden erg geraakt door de maatregel. Rusland is een belangrijke afzetmarkt voor deze producten. De problemen ontstonden in de nacht van woensdag op donderdag, nadat de Russische autoriteiten alle goederen uit Oekraïne op een lijst van lijst van potentieel gevaarlijke goederen hebben gezet. Oekraïense media berichtten in de loop van donderdag over ophopende vrachtwagens en treinwagons aan de grens met Rusland.

Alhoewel alle Oekraïense Rusland-exporteurs door de maatregel getroffen worden, geldt dit in het bijzonder ook voor Oekraïense groente- en fruittelers. De handel met Rusland kent in de zomer traditioneel een piek.

Experts menen dat Rusland met de maatregel druk wil uitoefenen op Oekraïne om af te zien van een vrijhandels- en politiek associatieakkoord met de Europese Unie dat later dit jaar ondertekend zou gaan worden. Rusland is grote tegenstander van Oekraïense toenadering tot Europa.

Het is onbekend hoe lang de maatregel zal duren. Directeur van de Oekraïense agroconsultancy ProAgro, Nikolai Vernitskij, stelt dat Europese exporteurs wel eens de vruchten zouden kunnen gaan plukken. Hij verwacht dat Europese exporteurs op korte termijn een groeiende handel op Rusland kunnen ervaren. Dit lijkt goed nieuws voor Nederlandse tomatenexporteurs. Deze ervaren stevige concurrentie van Oekraïense telers.

Bron: boerderij.nl

Geen opmerkingen: