dinsdag 20 augustus 2013

Europarlementariers veroordelen Russische druk

De Europese Unie moet Oekraine in bescherming nemen tegen de druk die momenteel door Rusland wordt uitgeoefend. Voorzitter Elmar Brok van de commissie van buitenlandse zaken van het Europese Parlement en het commissielid Jacek Saryusz-Wolski hebben daar toe opgeroepen nu Oekraiense exporteurs aan de Russische grens dwars worden gezeten.

"Rusland riskeert een handelsoorlog met Oekraine om het buurland af te laten zien van het associatieverdrag met de EU'', constateren beide Europarlementariers. Zij vinden de handelwijze van de Russische doune ''vijandig'' tegenover zowel Oekraine als de Europese unie. ''Nu Rusland in toenemende mate poogt om dit moeizaam tot stand gekomen verdrag onderuit te halen, ligt het voor de hand dat de EU diplomatiek en politiek in actie moet komen om het recht op een vrije keus voor Oekraine te verdedigen'', aldus Brok en Saryusz-Wolksi.

Zij menen dat het uitblijven van enige reactie van de kant van de EU Rusland alleen maar aanmoedigt om nog meer druk op de Oekraiense regering uit te oefenen. De twee nemen zelfs het woord ''chantage'' in de mond. ''Oekraine zelf staat nu voor de keus: toegeven aan de Russische druk die bedoeld is om het af te laten zien van een koers richting het Westen, of te kiezen voor de EU en andere, daarmee samenhangende markten.''

Ook Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten veroordeelt de druk die Rusland op Oekraine uitoefent. ''Onacceptabel'', aldus fractievoorzitter Hannes Swoboda. ''Als onafhankelijk land moet Oekraine een vrije keus hebben, zonder druk van buitenaf.'' Swoboda doet een beroep op de Europese Volkspartij om zich daar ook hard voor te maken. De christen-democratische EPP is de grootste fractie in het Europese Parlement.

Bronnen: Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: