vrijdag 23 augustus 2013

Rusland wil af van samenwerking vliegtuigbouw

Rusland wil op korte termijn beslissen of het de samenwerking met Oekraïne voort zet bij de productie van vliegtuigen als de Antonov An-124 Roeslan en de An-70. De Russische vice-premier Dmitri Rogozin zegt dat in een interview met Kommersant. "We zitten met het probleem dat Oekraïne niet met ons voornemen wil instemmen om de An-124 op een aantal punten te moderniseren. Maar we wachten niet langer op die toestemming", aldus Rogozin.

Gaat Oekraïne niet overstag, dan wil Rusland de productie van de An-124 volledig overnemen. ''We kunnen het wel zonder ze.'' Rogozin constateert dat Oekraïne zich dan in een moeilijk parket bevindt: "Met wie willen ze dan samenwerken? Met de Chinezen? Willen ze aan de Chinezen gaan verkopen? China heeft zelf ook de nodige vooruitgang geboekt in het ontwikkelen van vliegtuigen, dus wat moeten ze met Oekraïne?"

De problemen doen zich niet alleen voor bij de An-124, maar ook bij de An-70. "En dan is de An-70 ook nog eens een directe concurrent met onze Iljoesjin II-476.'' Het komt er volgens de vice-premier op neer dat Rusland liever honderd II-476's maakt dan vijftig en nogeens vijftig An-70's. "Wij zitten niet te wachten op de hoge overheadkosten die dit met zich mee brengt. Bovendien vind ik dat de productie van onder meer vliegtuigen in eigen land plaats moet hebben, zodat we niet op anderen hoeven te vertrouwen.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: