vrijdag 30 augustus 2013

Oekraïne's beruchtste moordenaar overleden

Seriemoordernaar Anatoli Onoprienko is dood. De man die hele gezinnen vermoordde, ook de vrouwen en kinderen, overleed eerder deze week op 54-jarige leeftijd aan een hartaanval in een gevangenis nabij de stad Zjitomir. Onoprienko werd in 1996 opgepakt. Drie jaar later werd hij ter dood veroordeeld, maar dit vonnis werd na de afschaffing van de doodstraf omgezet in levenslange gevangenisstraf.

De voormalige zeeman begon in 1989 met moorden. Binnen een maand schoot hij negen mensen dood. Hij ontvluchtte Oekraïne en probeerde tevergeefs asiel aan te vragen in West-Europa. Zes jaar later ging hij terug naar Oekraïne, waar hij opnieuw begon met moorden. Vooral gezinnen die afgelegen op het platteland woonden.

Hij schoot de mannen doorgaans dood met een jachtgeweer, waarna hij de vrouwen met een mes vermoordde. Om kogels te sparen, zou Onoprienko later verklaren. "Meestal gooide hij eerst een steen door het raam, waarna de huiseigenaar naar buiten stormde om de dader te pakken. Nadat hij die had vermoord, was de rest van het gezin aan de beurt", aldus een inwoner van het West-Oekraïense dorp Bratkovitsji tegenover de krant Vzgliad.

Onoprienko vermoordde twaalf inwoners van dit dorp. "De angst in ons dorp was zo groot dat een aantal families de nacht samen doorbracht in een huis, waarvan de ramen waren dichtgetimmerd.'' Onoprienko werd in 1996 opgepakt. Tijdens zijn proces verklaarde hij dat hij ''stemmen van boven'' had gehoord die hem hadden opgedragen om de moorden te plegen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: