dinsdag 27 augustus 2013

Rusland: Oekraïne kan niet van twee walletjes eten

Oekraïne kan niet tegelijkertijd een vrijhandelsakkoord sluiten met de Europese Unie en zaken doen met de Russische douane-unie. Ofwel: Oekraïne kan niet van twee walletjes eten. Dat betoogde de Russische vice-premier Igor Sjoevalov na afloop van een ontmoeting tussen premier Dmitri Medvedev en zijn Oekraïense collega Mikola Azarov.

De Russische regering zegt zich ernstig zorgen te maken over de nieuwe positie die Oekraïne in neemt als eind november het associatieverdrag c.q. vrijhandelsverdrag met de EU in werking treedt. Goederen uit heel Europa kunnen dan vrijelijk naar Oekraïne worden geëxporteerd en van daaruit zonder beperkingen naar Rusland, op basis van de huidige afspraken tussen beide landen. Het zou de Russische markt kunnen verstoren.

Maar er speelt natuurlijk ook iets anders: Rusland's douane-unie wordt pas echt effectief als ook Oekraïne toetreedt. Daarom wordt druk uitgeoefend om Oekraïne zo ver te krijgen dat het de EU afwijst en alsnog kiest voor de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Om dat te bereiken werden eerder deze maand gedurende enkele dagen tijdrovende controles aan de grens uitgevoerd op goederen uit Oekraïne.

Dat leidde weer tot het gesprek dat Medvedev en Azarov gisteren voerden over de gevolgen voor Rusland van het vrijhandelsverdrag tussen Oekraïne en de EU. Op de opmerking van de Russische vice-premier Sjoevalov na is nog niets bekend over de uitkomsten van het gesprek.

Bron: Radio Free Europe

Geen opmerkingen: