vrijdag 30 augustus 2013

'Handelsruzie met Rusland niet op agenda G20'

De Russische druk op Oekraïne komt volgende week niet op de agenda van de G20-conferentie in St. Petersburg. De regeringen van beide landen moeten er zelf maar uit zien te komen. Dat meldt een welingelichte bron bij de Europese Commissie.

"Het antwoord is simpel - het is nee. Het is een zaak van Rusland en Oekraïne, terwijl Oekraïne geen deel uitmaakt van de G20'', aldus de bron in Brussel op een vraag hierover van een verslaggever van het Oekraïense persbureau Interfax. De conferentie staat toch al onder druk door de dreiging van militair ingrijpen in Syrië, waar Rusland fel op tegen is.

Donderdag beloofde Eurocommissaris Stefan Fule nog aan de oppositieleiders Arseni Jatsenjoek (Moederlandpartij), Vitali Klitsjko (Oedar) en Oleh Tiahnibok (Svoboda) dat ij ''al het mogelijke'' zou doen om de kwestie op de agenda te krijgen.
 
Ook voorzitter Elmar Brok van de commissie voor buitenlandse zaken van het Europese Parlement liet donderdag weten dat dit zou moeten gebeuren. "Onacceptebal'', noemde hij de Russische druk op Oekraïne om af te zien van het associatieverdrag met de Europese Unie.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: