woensdag 28 augustus 2013

'Problemen Russische grens nog niet voorbij'

De problemen aan de Russische grens zijn nog altijd niet voorbij. Dat meldt de federatie van chocoladeproducenten Ukrkondprom. "Er zit wel vooruitgang in, maar het blijft een moeilijke zaak om langs de douane te komen'', aldus Ukrkondprom-directeur Oleksandr Baldinioek dinsdag tegenover de parlementscommissie van economische zaken. Bedrijven met een eigen opslagplaats in Rusland hebben minder problemen dan de bedrijven die dat niet hebben.

De problemen aan de grens ontstonden een week geleden toen duidelijk werd dat de Russische douane de controles op goederen uit Oekraïne flink had aangescherpt. Spoedoverleg afgelopen maandag tussen de Russische premier Dmitri Medvedev en zijn Oekraïense collega Mikola Azarov zou de lucht hebben geklaard, maar volgens de directeur van Ukrkondprom is dat dus slechts ten dele het geval.

Eerder maakte chocoladefabrikant Roshen al bekend dat de weigering van Rusland om producten nog langer toe te laten het bedrijf dit jaar voor 92 miljoen euro schade berokkent. Roshen kreeg eerst te horen dat er benzopireen in de chocolade was aangetroffen, daarna werd aangevoerd dat Rusland de eigen chocoladeproducenten wil beschermen.

Volgens de Oekraiense autoriteiten zijn de problemen aan de grens vrijwel voorbij. De Russische douane werkt weer normaal. Wel is nog sprake van een wachtrij van tachtig wagons bij het station Briansk, elders zijn de rijen inmiddels verdwenen.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: