vrijdag 23 augustus 2013

Kolenindustrie terug op niveau van voor crisis

De Oekraïense kolenindustrie is een van de weinige industrietakken die het niveau van voor de economische crisis heeft weten te bereiken. Dat constateerde president Viktor Janoekovitsj donderdag tijdens zijn bezoek aan Donetsk, waar hij een bijeenkomst bijwoonde ter gelegenheid van de Nationale Dag van de Mijnwerkers.

In de afgelopen drie jaar is de productie toegenomen met 15 miljoen ton. In de afgelopen zeven maanden van dit jaar werd al 48 miljoen ton kolen gedolven, dat is 12 procent meer dan verwacht. ''Een positieve ontwikkeling die voor rekening komt van onze hardwerkende mijnwerkers'', aldus Janoekovitsj.

Het maandloon van een mijnwerker bedraagt nu gemiddeld 520 euro. Dat is al 10 procent hoger dan afgelopen jaar, maar volgens de president moet het loon nog verder stijgen. Ook moet veel meer werk worden gemaakt van de veiligheid van de mijnwerkers. ''Daar ligt niet alleen een taak voor de overheid, maar ook voor de directies van de mijnen'', meende Janoekovitsj. Er gebeuren geregeld ongelukken in de Oekraïense kolenmijnen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: